Peugeot Kisbee och Speedfight - populära mopeder
icon transport elmoped

Mopeder

Att köra moped har många fördelar som underlättar din vardag. De är lättare att köra och parkera jämfört med bilen, samtidigt som du slipper svettiga cykelturer till och från jobbet eller skolan. En bra moped av hög kvalitet kan du alltid lita på, samtidigt som du får hög komfort under färden.

Vad kostar det att skaffa en moped klass I?

Körkort

Synundersökning – ca 150 kronor
Körkortstillstånd – 220 kronor
Teoriprov hos Trafikverket – 325 kronor under dagtid/ 400 kronor efter 18:00 och under helger
Fotografering – 80 kronor
Tillverkning av körkort – 150 kronor
Utbildningsavgift – mellan 3000–5000 kronor beroende på trafikskola och vad som ingår (lokala avvikelser förekommer)
Andra eventuella avgifter – teoribok och Körkortsfrågor online

Försäkring

En moped av klass I (EU-moped) måste ha trafikförsäkring enligt lag om den inte är avställd. Mopedförsäkringar är ofta årsbaserade, vilket innebär att du betalar för trafikförsäkringen under hela året även om du ställer av mopeden. En trafikförsäkring för moped kostar runt 2 000 kr/år beroende på var du bor, vilket bolag du tecknar hos, vilken modell du har, etc. En helförsäkring för moped kan kosta mellan 3 500–8 000 kr/år, beroende på samma parametrar. Trafikförsäkringar täcker enbart den som vållas av skadan och inte dig som förare, medan helförsäkringar täcker även dina skador. OBS! Avvikelser förekommer mellan olika försäkringsbolag så kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag så att du får den omfattning du önskar av din försäkring.

Registrera mopeden

Det kostar 160 kronor i engångsavgift att registrera en EU-moped hos Transportstyrelsen.

Registreringsskylt

En registreringsskylt kostar 75 kronor per år.

Godkänd (E-märkt eller SIS-märkt) hjälm

En godkänd hjälm kostar mellan 800–2000 kronor, beroende på kvalitet.

Vad behöver jag för utrustning?

Enligt lag behöver du bära en godkänd moped/mc-hjälm. Detta gäller förare, passagerare och barn under sju år. Barn under sju år kan använda andra hjälmar, till exempel en cykelhjälm. Vi rekommenderar också att du har kläder efter väder, och handskar av god och slittålig kvalitet som ger ett bra skydd. Vid eventuell stöld kräver ditt försäkringsbolag att du har kompletterat med lås som är SSF godkänt för moped, utöver styrlåset. Fråga alltid ditt försäkringsbolag vad som gäller. Din återförsäljare hjälper dig gärna med att hitta rätt hjälm och lås i samband med ditt köp.

Nedan har vi samlat ett gäng vanliga frågor och svar kring vad du kan tänkas behöva tänka på innan du köper din nya hoj.