Yadea G5 Elmoped tar dig snabbt och bekvämt till skolan

Elmoped – Allt du behöver veta

Elmoped är framtidens fordon – tyst, snabbt och miljövänligt. Här har vi samlat lite vanliga frågor och svar kring elmopeder, som kan vara bra att ha med dig när du funderar på att köpa en ny hoj.

Hur funkar batteriet på en elmoped?

Batteriet väger ca 11,5kg beroende på modell. Det kommer det med ett handtag som gör det smidigt ta batteriet med dig om du inte kan ladda batteriet där du parkerat din elmoped. Undvik att ladda ur batteriet helt. Batteriet är framtaget för att kunna användas mellan -10° upp till 40° Celsius.

Hur lång tid tar det att ladda batteriet?

Laddtiden beror på hur mycket laddning som finns kvar i batteriet, men i snitt tar det 4-6 timmar för att nå 80%. Batteriet tar längst tid att ladda när det är helt tomt. För en god batterihälsa rekommenderar vi att ladda innan batteriet når 0%, då håller batteriet längre. Från 0–80% brukar det gå ganska snabbt, de sista 20 % tar lite längre tid.

Låter elmopeden mycket?

Elmopeder är tysta och låter inte som en bensinmotor. Detta gör att du hör din omgivning bättre när du kör, vilket bidrar till säkrare körning. Dessutom är det ingen risk att mopeden stör grannen sent på kvällen eller tidigt på morgonen.

Vad är körsträckan på en elmoped?

Körsträckan påverkas av olika saker. Dels hur stort ditt batteri är, och vilket läge du kör i – sportläge ger till exempel en kortare körsträcka. Men även saker som däcktryck, kyla och batterihälsa. Hur stor vikt mopeden ska bära påverkar också, där eventuella passagerare och last kan korta ner den. Att starta/stanna och köra i mycket backar är mer ansträngande för motorn än att köra plant, vilket också kan leda till en kortare körsträcka. Det är även viktigt att ha rätt däcktryck för att förlänga körsträckan.

Hur långt kan jag köra på ett fulladdat batteri?

Med ett fulladdat batteri kan du köra cirka 4–6 mil innan du behöver ladda på nytt. Om du köper till ett extrabatteri kan du köra dubbelt så långt. Längst kommer du när du kör med lätt vikt, på planmark. Faktorer som last, temperatur, topografi, körläge och däcktryck påverkar energiförbrukningen och kan korta körsträckan.

Yadea C1S Elmopeden som fått bäst-i-test, snygg, smidig och tyst

Vårt utbud av elmopeder

Får jag skjutsa någon på en elmoped?

För en moped i klass I måste den vara typgodkänd för passagerare. Det kan du se i ditt registreringsbevis. Om du har fyllt 18 år får du skjutsa ett barn som är upp till 10 år, eller två barn som är upp till 6 år. Passageraren måste precis som föraren bära hjälm. För barn under sju år godkänns även andra typer utav hjälmar, så som till exempel cykelhjälm, ridhjälm eller skidhjälm.

För en moped i klass II måste den vara typgodkänd för passagerare. Det kan du se i ditt typbevis. Passageraren måste precis som föraren bära hjälm. För barn under sju år godkänns även andra typer utav hjälmar, så som till exempel cykelhjälm, ridhjälm eller skidhjälm.

Det finns ännu inget lagkrav på att ha en barnstol på sin moped vare sig för Klass I eller Klass II. Det finns dock alternativ, och vi inväntar att något av dessa ska bli säkerhetsklassad enligt svensk standard innan vi erbjuder dem hos oss. Ett annat bra sätt att öka stabiliteten för passagerarna är att köpa till en topbox med pakethållare som ger stöd bakåt.

Hur mycket påverkar vädret elmoped?

Vind och kyla kan påverka din körsträcka, men kylan påverkar även batteriets effekt. Vid nollpunkten tappar batteriet ca. 15% av sin effekt. Vid -10° tappar batteriet ca 25 % av sin effekt. För bättre batterihälsa rekommenderar vi att du tar in batteriet när det är kallt ute, och låter det bli närmare rumstemperatur innan du laddar det.

Hur mäts motorstyrkan på en elmoped?

Motorstyrkan på en elmoped anges precis som på en bränsledriven moped – i kW. Det finns två olika benämningar: Peakpower är toppeffekten som motorn kan leverera vid en specifik ”peak”. Continuous power är den genomsnittliga toppeffekt som uppmätts under en period av 30 min drift. Det är detta värde som uppges i fordonsspecifikationen som utfärdas av ackrediterade testinstitut. Ytterligare en faktor som avgör hur kraften fördelas till motorn är själva controllern. Det bästa sättet att få en känsla kring det är genom att ta en provtur.

Finns det elmopeder som går snabbare och långsammare?

Ja, med en klass I elmoped får du köra max 45 km/h, på vägrenen eller i körbanan av mindre vägar om det inte finns någon vägren. Sedan finns det elmopeder för klass II – med dessa får du max köra 25 km/h, även på cykelbanor.

Yadea G5 Elmoped tar dig snabbt och bekvämt till skolan

Yadea G5 – Bäst i test

Yadea G5 Elmoped tar dig snabbt och bekvämt till skolan

Vad är skillnaden på en elmoped och en bensindriven moped?

Den största skillnaden är att en elmoped är miljövänlig då du kan ladda den med grön el. När det kommer till hur väl mopeden presterar beror det på motorn på den aktuella modellen. Det finns elmopeder som slår bensindrivna mopeder och vice versa. En elmoped i samma storlek och samma vikt som en bensindriven moped presterar dock ofta likvärdigt. Elmopeder brukar vara snäppet snabbare i sin acceleration än bensindrivna mopeder.

För att få bättre koll på skillnaderna mellan elmoped och bensindriven moped benar vi ut dem här:

Avstånd: En elmoped har generellt kortare körsträcka än sin bensindrivna motsvarighet, eftersom ett batteri inte kan innehålla lika mycket energi som en full tank med bensin. Därför är elmopeder och elscootrar bäst lämpade för kortare sträckor såsom pendling, där du kan säkerställa uppladdning av batterier mellan turerna.

Ljudet: I jämförelse med en bensinmotor så är en elmotor tyst om en mus. Detta är bra för dig som sitter på mopeden, så att du kan vila öronen från ett monotont motorljud och samtidigt hålla bättre koll på din omgivning i trafiken. För samhället i stort är det en otrolig fördel med eldrivna fordon och deras potential att minska trafikbuller.

Bränslekostnader: Eldrivna fordon är oslagbara när det kommer till att hålla nere bränslekostnader, då kostnaden per mil är högre för bensin än för el.

Laddning: Laddning av en elmoped kräver lite planering, eftersom den mäts i timmar snarare än i minuter. Detta är dock enkelt att sätta i rutin – ta bara med dig batteriet efter körningen och låt det ladda medan du sover, arbetar, pluggar eller gör något annat.

Underhåll: Elmopeden kräver i stort sett inget underhåll för att fungera, vilket gör den överlägsen mot en bensindriven moped. Detta beror på att den är enklare i sin uppbyggnad och har färre komponenter till sig.

Miljö: Den största vinsten med en elmopeden är miljöaspekten, då den inte släpper ut några skadliga partiklar eller koldioxid. Du får alltså samma njutning och frihet av din körning, men med ett lite renare samvete för planeten.