Frågor och svar – innan du köper moped
Funderar du på att skaffa en moped? Härligt! Här har vi samlat lite vanliga frågor och svar kring vad du kan tänkas behöva innan du köper din nya hoj.
Vad är kraven för att skaffa ett mopedkörkort?
Moped klass I
- Du har ett körkortstillstånd
- Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här minst sex månader
- Du har inget körkort utfärdat i något annan stat inom EES-området (i så fall kan du byta ut det mot svenskt körkort)
- Du har fyllt 15 år
- Du har gått en utbildning hos en godkänd utbildare
- Du har gjort ett godkänt kunskapsprov hos Transportstyrelsen
Moped klass II
- För att köra en moped av klass II behövs inte ett körkort, men du måste ha ett förarbevis för moped klass II.
- Du är permanent bosatt i Sverige
- Du har fyllt 15 år
- Du har gått en utbildning hos en godkänd utbildare
- Du har gjort ett godkänt kunskapsprov
Vilka körkort funkar om jag vill ha en moped klass I?
För att köra en moped klass I så behöver du ett körkort med någon av följande behörigheter:
- Förarbevis (alternativt AM-körkort)
- A1 16 år
- A2 18 år
- B 18 år
Hur skaffar jag ett mopedkörkort eller förarbevis?
Moped klass I
Du startar processen mot mopedkörkort genom att ansöka om körkortstillstånd för att Transportstyrelsen ska se att du uppfyller de krav som finns. I ansökan svarar du på frågor om dina personliga och medicinska förhållanden, inklusive ett syntest. Om du av Transportstyrelsen anses vara lämplig som mopedförare får du ditt körkortstillstånd. Du skaffar lättast körkortstillstånd via körkortsportalens e-tjänst, den kräver inte e-legitimation. Du kan också beställa hem en blankett som du sedan skickar in, eller ta hjälp utav en körskola.
Övningskörning med moped
Privat övningskörning är inte tillåten för moped, utan all övningskörning måste ske tillsammans med en godkänd utbildare. Du får börja övningsköra på trafikskola när du är 14 år och 9 månader och har ett giltigt körkortstillstånd.
Mopedutbildning
Utbildningen för att ta mopedkörkort består av en teoretisk och en praktisk del. Utbildningen är minst 12 timmar lång varav minst 4 timmar är praktisk träning, där övningskörning i trafik ingår. Resten är teoretisk utbildning. Totaltiden kan bli mer än 12 timmar beroende på hur väl du klarar de olika momenten i utbildningen. När du har gått utbildningen rapporterar din lärare detta till Transportstyrelsen och din lärare eller du kan sedan boka tid till kunskapsprovet.
Kunskapsprovet
Kunskapsprovet görs hos Trafikverket Förarprov och består av 70 frågor, varav 5 endast är testfrågor som inte påverkar resultatet. Frågorna ska besvaras under 50 minuter och det krävs att minst 52 har besvarats rätt för att bli godkänd.
Moped klass II
För att få köra en moped klass II behöver du ett förarbevis för moped klass II. Dessa mopeder är konstruerade att köra i högst 25km/h och har ingen registreringsplikt, dvs ingen registreringsskylt. För dig som fyllde 15 innan den 1 oktober 2009 krävs inget förarbevis.
Mopedutbildning
Det finns inget krav på att utbildningen för moped klass II ska innehålla en praktisk del, utan det är upp till utbildaren.
Kunskapsprovet
Teoriprovet är skriftligt och görs hos din utbildare. Det innehåller 25–35 frågor om regler och risker, människan och miljön men också specifika frågor om mopeden. För godkänt krävs rätt på 80% av frågorna.
Försäkring
En moped av klass I (EU-moped) måste ha trafikförsäkring enligt lag om den inte är avställd. Mopedförsäkringar är ofta årsbaserade, vilket innebär att du betalar för trafikförsäkringen under hela året även om du ställer av mopeden. En trafikförsäkring för moped kostar runt 2 000 kr/år beroende på var du bor, vilket bolag du tecknar hos, vilken modell du har, etc. En helförsäkring för moped kan kosta mellan 3 500–8 000 kr/år, beroende på samma parametrar. Trafikförsäkringar täcker enbart den som vållas av skadan och inte dig som förare, medan helförsäkringar täcker även dina skador. OBS! Avvikelser förekommer mellan olika försäkringsbolag så kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag så att du får den omfattning du önskar av din försäkring.
Moped klass II
En moped av klass II behöver bara vara trafikförsäkrad när du använder den. Mopedförsäkringar är ofta årsbaserade, vilket innebär att du betalar för trafikförsäkringen under hela året även om du ställer av mopeden. Trafikförsäkringar täcker enbart den som vållas av skadan och inte dig som förare, medan helförsäkringar täcker även dina skador. OBS! Avvikelser förekommer mellan olika försäkringsbolag så kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag så att du får den omfattning du önskar av din försäkring.
Om du är minderårig och saknar mopedkörkort så kan du inte registreras som ensam ägare av mopeden. Då måste en vårdnadshavare också registreras i vägtrafikregistret och det är även vårdshavaren som ska försäkra mopeden. När du tagit ditt körkort eller fyllt 18 år ansvarar du själv för att försäkra mopeden.
Här hittar du alla dina tillbehör
Vilka garantier gäller?
Vi följer konsumentköplagens allmänna garantivillkor.
För att garantin ska gälla måste du följa serviceinstruktionerna som levererats med fordonet, du behöver även kunna styrka att service inom angiven serviceintervall utförts (av en auktoriserad återförsäljare) med kvitto. Service och underhåll utförs av respektive varumärkes återförsäljare. Kvitto för själva inköpet (med inköpsdatum) av fordonet ska alltid uppvisas för din auktoriserade återförsäljare vid en ev. reklamation.
Behöver jag besikta min moped?
Nej, idag finns det inga besiktningskrav.