Det senaste på två hjul – gör vardagen roligare och smartare!
Artikelbild

Allt du behöver veta om elcyklar

Med en elcykel får du ett fordon med alla fördelarna hos en vanlig cykel; tyst, smidigt och med hög framkomlighet, och till på köpet får du extra skjuts när du trampar till en fart av 25 km/h.

 

Hur fungerar en elcykel?

Elcyklar är utrustade med en motor som aktiveras när du trampar, du bestämmer själv hur mycket hjälp du vill ha av motorn. Vid högsta läget på motorn behöver du bara trampa en aning för att hålla motorn igång.

Hur fort går en elcykel?

Motorn ger dig extra skjuts med upp till 25 km/h, vill du åka snabbare än så är det benen som får stå för den extra farten!

Var får jag cykla med elcykel?

Elcyklar räknas som vanliga cyklar och får köra på höger sida av körbanan, om det finns en cykelbana ska du helst köra på den. Är du över 15 år får du cykla på körbanan även om det finns en cykelbana, om hastighetsbegränsningen inte är högre än 50 km/h.

Hur mycket väger en elcykel?

En elcykel är betydligt tyngre än en vanlig cykel och väger runt 20-25 kg inklusive batteri.

Hur länge håller batteriet på en elcykel?

Räckvidden på ett cykelbatteri varierar beroende på hur du använder dig av cykeln och vilken temperatur det är ute. Ett batteri håller mellan 30-70 km beroende på vilket läge du kör i, vid minusgrader sjunker kapaciteten med 20-30%.

Kan jag cykla som vanligt på en elcykel?

Ja, om du inte aktiverar motorn på din cykel går den att cykla precis som en vanlig cykel. Blir du trött är det bara att slå på motorn för en extra skjuts. Men du behöver alltså inte vara orolig för att bli strandsatt med urladdat batteri, då är det bara att cykla för egen maskin.

Kan jag skjutsa på en elcykel?

Du får skjutsa en annan person på din cykel om cykeln har bra skydd för ekrarna, om du är över 15 och skjutsar ett barn under 10 år. Är du över 18 får du skjutsa två barn under 6 år, men det är inget vi rekommenderar.

Kan jag ha barnstol på en elcykel?

Vill du skjutsa barn med din cykel rekommenderar vi att du köper en riktigt bra barnstol, godkänd enligt svensk standard, så att barnet sitter tryggt och skyddat bak på cykeln.

Kan jag köra cykelkärra med min elcykel?

Det går utmärkt att köra en cykelkärra med din elcykel, vill du ha mycket draghjälp är det dock värt att investera i en av våra cykelmodeller då de har maximal motorkraft på 250W.

Går det att trimma en elcykel?

Det är relativt krångligt att trimma en elcykel, om det alls går att göra utan att förstöra motorn. Trimmar du motorn täcks den inte heller av vår garanti och att köra en elcykel i för höga hastigheter på allmän väg är olagligt.